De meest handzame POCT meter ter wereld, de qLabs INR meter. Zo slim ontworpen dat hij alle functionaliteiten bevat om én zelfmeters én zorgprofessionals maximaal te ondersteunen en te faciliteren. Zodat het bepalen van een INR waarde én eenvoudig én veilig gebeurt. Bovendien kan daar altijd snel mee begonnen worden, want de qLabs INR meter kent een ongekend snelle opwarmtijd.
Belangrijk pluspunt van de qLabs INR meter is zeker ook zijn aantrekkelijke prijsstelling. Daardoor wordt zelf meten en werken met een POCT meter niet alleen veel betaalbaarder, het draagt ook bij aan een grotere bereikbaarheid van een INR meter voor iedereen die wil gaan zelf meten en voor trombosediensten die inzetten op POCT apparatuur.
Algemeen
Het bepalen van een INR waarde met een POCT apparaat is een complexe aangelegenheid. Niet in de laatste plaats omdat de techniek om betrouwbaar en adequaat een juiste INR waarde te kunnen bepalen uiterst verfijnd moet zijn.
Daarmee is duidelijk dat het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en een streng productieproces basisvoorwaarden zijn voor een INR meter die voldoet aan alle internationale laboratoriumeisen rond INR metingen.
Sterker nog, de trombosediensten in ons land houden nog strengere eisen aan waar het gaat om toelating van INR meters op de Nederlandse markt. Deze eisen zijn vastgelegd in de ‘Veldnorm’ van de Federatie Nederlandse Trombosediensten (FNT). Het certificeren van (test)strips gebeurt (verschillende keren per jaar) door het Coagulation Reference Laboratory in Leiden, in samenwerking met de trombosedienst van het Leids Universitaire Medisch Centrum (LUMC). Onder het kopje ‘Certificaten’ leest u elders op deze website meer over welke certificaten het Coagulation Reference Laboratory afgeeft.
De qLabs INR strips van fabrikant Micropoint doorlopen deze certificeringen telkens succesvol. Ermee werken betekent dus werken conform de allerhoogste standaard qua nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Overigens: met enige trots merken wij daarbij op dat de trombosedienst van het LUMC zelf werkt met de qLabs INR meter.

De qLabs Q1 INR meter
qLabs Q1 INR meter voor zelf meten
Speciaal ontwikkeld voor zelf meten, de qLabs Q1 INR meter. Vandaar dat hij eenvoudig, robuust, handzaam en betrouwbaar is. Mede dankzij het makkelijk af te lezen beeldscherm is hij heel praktisch in het gebruik.
Bovendien kan hij dankzij bluetooth draadloos communiceren met uw smartphone of tablet. Dankzij de eveneens speciaal voor dat doel ontwikkelde apps kunt u ook nog eens snel en foutloos alle meetgegevens doorsturen naar uw trombosedienst. Wanneer en waar u maar wilt. Echt, de qLabs Q1 INR meter is hét begin van een vrij leven met trombose.
qLabs Q2 Plus INR meter voor begeleid meten
De qLabs Q2 INR meter is speciaal ontwikkeld voor zorgprofessionals om met slechts één meter de INR waarde van verschillende trombosepatiënten te kunnen bepalen. Zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in verpleeg- en verzorgingshuizen, bij de wijkverpleging, bij de huisarts, op de prikpost, op de huisartsenpost, op de spoedeisende hulp en als ‘vingerprik gouden standaard’.
Juist daarom kent deze meter uitgebreidere menu instellingen en is hij uitgerust met onder meer een barcodescanner. Daarmee wordt de identiteitspas gescand van zowel de zorgprofessional als van de patiënt. Dit om de identificatie en de autorisatie te starten. Over scannen gesproken: dat gebeurt ook met de individueel verpakte teststrip, zodat alle belangrijke gegevens van de strip bekend worden.
Zodra de meting is afgerond wordt alle verzamelde informatie gebundeld verstuurd naar de app, waar de verificatie plaatsvindt. Pas als die akkoord is en alle gegevens dus geverifieerd zijn en daarmee alle data gelogd is en elke kans op persoonswisseling is weggenomen, worden de meetgegevens vrijgegeven voor verzending naar de trombosedienst.

De qLabs Q2 INR meter is uitgerust met barcode scanner (foto rechts)
Teststrips
Alle teststrips zijn individueel verpakt en hebben allemaal hun eigen individuele barcode. Deze is gekoppeld aan het lotnummer en de stripcode. Elk lotnummer wordt door het Coagulation Reference Laboratory gekeurd volgens de normen van de FNT.
Op de teststrip zelf is via markering duidelijk aangegeven hoe de strip moet worden ingebracht in de meter en hoe een druppeltje bloed moet worden toegevoegd.
Het werkt als volgt: door de capillaire werking wordt het bloed in de twee kanaaltjes gezogen. Het ene kanaaltje leidt het bloed naar het interne kwaliteitscontrolesysteem, het andere kanaal brengt het bloed in het testsysteem. Daar wordt de INR bepaald.
Wat de voordelen zijn van de teststrips? Ze zijn per stuk op maat mee te geven aan patiënten. Met alle minimale kans van dien op verspilling en op expiratie, over de gebruiksdatum heengaan dus. Bovendien hebben ze de hoogste tolerantie waar het gaat om het temperatuurbereik voor opslag en zijn ze optimaal beschermd tegen externe invloeden als vocht en UV straling.
Spillage
Met de individueel verpakte testtrips is verspilling als gevolg van ‘over datum’ gemakkelijk te voorkomen. Zo kan een patiënt een afgemeten hoeveelheid strips ontvangen passend bij zijn controlefrequentie. Heel flexibel en op maat strips uitgeven voorkomt verspilling en daarmee onnodige zorgkosten. Geen gedoe met een buisje waarin een vaste hoeveelheid onverpakte strips zitten. Teveel strips veelal voor een goed ingestelde patiënt. Met als gevolg dat niet gebruikte strips over datum gaan. Ook hierin levert Ratiocare dus een slimme bijdrage aan het in de hand houden van de zorgkosten door de trombosedienst te ondersteunen in doelmatigheid.