De qLabs Q2 Plus INR meter is speciaal ontwikkeld voor zorgprofessionals om met slechts één meter de INR waarde van verschillende trombosepatiënten te kunnen bepalen. Zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in verpleeg- en verzorgingshuizen, bij de wijkverpleging, bij de huisarts, op de prikpost, op de huisartsenpost, op de spoedeisende hulp en als ‘vingerprik gouden standaard’.

Juist daarom kent deze meter uitgebreidere menu instellingen en is hij uitgerust met onder meer een barcodescanner. Daarmee wordt de identiteitspas gescand van zowel de zorgprofessional als van de patiënt. Dit om de identificatie en de autorisatie te starten. Over scannen gesproken: dat gebeurt ook met de individueel verpakte teststrip, zodat alle belangrijke gegevens van de strip bekend worden.

Zodra de meting is afgerond wordt alle verzamelde informatie gebundeld verstuurd naar de app, waar de verificatie plaatsvindt. Pas als die akkoord is en alle gegevens dus geverifieerd zijn en daarmee alle data gelogd is en elke kans op persoonswisseling is weggenomen, worden de meetgegevens vrijgegeven voor verzending naar de trombosedienst.

qLabs Q2 INR Meter

De qLabs Q2 INR meter is uitgerust met barcode scanner (foto rechts)

zelf meten trombose

Teststrips

Alle teststrips zijn individueel verpakt en hebben allemaal hun eigen individuele barcode. Deze is gekoppeld aan het lotnummer en de stripcode. Elk lotnummer wordt door het Coagulation Reference Laboratory gekeurd volgens de normen van de FNT.

Op de teststrip zelf is via markering duidelijk aangegeven hoe de strip moet worden ingebracht in de meter en hoe een druppeltje bloed moet worden toegevoegd.

 

Capillaire werking

Het werkt als volgt: door de capillaire werking wordt het bloed in de twee kanaaltjes gezogen. Het ene kanaaltje leidt het bloed naar het interne kwaliteitscontrolesysteem, het andere kanaal brengt het bloed in het testsysteem. Daar wordt de INR bepaald.

Wat de voordelen zijn van de teststrips? Ze zijn per stuk op maat mee te geven aan patiënten en zorgprofessionals. Met alle minimale kans van dien op verspilling en op expiratie, over de gebruiksdatum heengaan dus. Bovendien hebben ze de hoogste tolerantie waar het gaat om het temperatuurbereik voor opslag en zijn ze optimaal beschermd tegen externe invloeden als vocht en UV straling.

capillaire werking

Spillage

Met de individueel verpakte testtrips is verspilling als gevolg van ‘over datum’ gemakkelijk te voorkomen. Zo kan een patiënt een afgemeten hoeveelheid strips ontvangen passend bij zijn controlefrequentie. Heel flexibel en op maat strips uitgeven voorkomt verspilling, en daarmee onnodige zorgkosten. Geen gedoe met een buisje waarin een vaste hoeveelheid onverpakte strips zitten. Teveel strips veelal voor een goed ingestelde patiënt. Met als gevolg dat niet gebruikte strips over datum gaan. Ook hierin levert Ratiocare dus een slimme bijdrage aan het in de hand houden van de zorgkosten door de trombosedienst te ondersteunen in doelmatigheid.

trombose qlabs inr meter