Wat is trombose?
Als wij ons verwonden, dan zorgt ons lichaam er door bloedstolling voor dat bloedverlies zoveel mogelijk wordt beperkt. Maar als dat mechanisme van bloedstolling ook wel eens optreedt zonder dat er sprake is van een bloeding, dan kan er in een bloedvat een bloedstolsel ontstaan. Zo’n bloedstolsel noemen we: trombose. Het gevolg daarvan laat zich makkelijk raden: het stolsel sluit het bloedvat helemaal of voor een deel af.
Gevolgen trombose
Trombose kan overal in uw lichaam toeslaan. Daarom heeft, al naar gelang de plek waar het optreedt, verschillende gevolgen. Vaak ernstige gevolgen.
Zo kan trombose in uw hersenen onder meer leiden tot een TIA dan wel een herseninfarct. Trombose in de hartstreek kan leiden tot een hartinfarct, tot boezemfibrilleren en tot het operatief inbrengen van een nieuwe hartklep.
Trombose in de benen kan leiden tot een trombosebeen, longembolie, tot een etalagebeen en tot een post-trombotisch syndroom.
Behandeling trombose
Trombose is op heel wat manieren te behandelen. Om te beginnen natuurlijk door medicijnen en door antistollingsmiddelen. Ook elastische kousen en steunkousen kunnen onderdeel zijn van een behandeling.
Bovendien is het na een trombose te hebben gehad zaak een gezonde levensstijl (gezond eten en meer bewegen) aan te houden.
Oorzaken trombose
Trombose kent vele oorzaken. Zo kan het ontstaan wanneer de binnenkant van bloedvaten niet glad meer is, de bloedstroom onregelmatig is en/of er sprake is van een veranderende samenstelling van het bloed. Heel vaak zorgt een combinatie van deze factoren voor het ontstaan van trombose ontstaat.
Over de kwaliteit van bloedvaten, zaken als roken, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en hoge bloeddruk kunnen daar een negatieve invloed op hebben en dus tot trombose leiden.
Over een onregelmatige bloedstroom, trombose kan ook ontstaan ten gevolge van een vertraagde bloedstroom, zoals het geval kan zijn bij langdurige bedrust of na een operatie.
Natuurlijk kan de oorzaak van trombose hem ook zitten in de samenstelling van het bloed. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan mensen met een tekort aan remmers van de bloedstolling of met teveel bloedcellen.
De oorzaak van trombose kan ook erfelijk zijn. Zo komt trombose in sommige families vaker voor, enkel en alleen omdat de samenstelling van hun stollingsfactoren anders is.
Samengevat komt het er op neer dat trombose kan ontstaan door:
- Onregelmatige bloedvatwanden ten gevolge van roken, een hoog cholesterolgehalte, diabetes of een hoge bloeddruk.
- Onregelmatige bloedstroom ten gevolge van lange bedrust, na een operatie, na een gipsbeen of na lange vlieg- en busreizen.
- Veranderende bloedsamenstelling ten gevolge van een tekort aan bepaalde remmers (proteïne S, proteïne C) en een teveel aan bloedcellen.
Zelf meten bij trombose
Zelf meten bij trombose is het begin van vrij leven met trombose. Want als u zelf meet, bent u weliswaar verbonden met de trombosedienst, maar nooit gebonden. Gebonden als in vastzitten aan kantooruren of als in wachten op de trombosezuster.
U prikt zelf uw bloed. Heel makkelijk, pijnloos en veilig. Met de qLabs INR meter. Waar en wanneer u ook maar wilt. De meetresultaten gaan via de app digitaal en dus foutloos naar uw trombosedienst. Via die zelfde app krijgt u vervolgens ook weer keurig uw nieuwe doseerschema toegestuurd.
Ja, zo vrij kan het zijn, vrij leven met trombose. Zo makkelijk ook. En zo veilig.