Zoals bijna overal in de medische sector, wemelt het ook in de wereld van de trombose van de afkortingen. De meest voorkomende leggen we voor u uit.

INR

INR staat voluit voor ‘Internationale Normalized Ratio’. Daarmee wordt de stollingstijd van bloed aangeduid. Gewoonlijk ligt een INR op 1. Een INR van 3 betekent dat het bloed drie keer zo langzaam stolt. Lees meer over de qLabs INR meter.

POCT

POCT is de afkorting voor ‘Point of care testing’. Daarmee wordt een bloedtest aangeduid die wordt afgenomen bij de trombosedienst zelf.

AMO

AMO staat voor actueel medicatie overzicht.

APTT

APTT staat voor ‘geactiveerde partiële tromboplastinetijd’. Het is een diagnostische test die dient om na te gaan of de bloedstolling goed functioneert.

PT INR

De PT is de protrombinetijd, wat dan weer de maat is waarmee wordt aangegeven hoe lang het duurt voordat in menselijk bloed fibrine (bloedstollingseiwit) gevormd wordt. Omdat deze PT vooral in het verleden per onderzoekslaboratorium nogal kon verschillen waardoor onderzoeksresultaten niet vergelijkbaar waren, in de INR waarde is ingevoerd.

Deze INR waarde is gebaseerd op de verhouding tussen de gemeten PT (test) en de standaard PT(norm).